Waarom leidt overgewicht tot diabetes?

Waarom leidt overgewicht tot diabetes?

Diabetes type 2 komt steeds vaker voor bij jongere mensen met overgewicht. Dat is natuurlijk geen goed nieuws, maar we kunnen er zelf wat aan doen. In deze blog leggen we uit hoe het komt dat mensen met overgewicht meer kans hebben op diabetes. En belangrijker; hoe je ervoor zorgt dat je het niet krijgt.

Reserves

Overgewicht ontstaat (in de meeste gevallen) doordat we meer energie binnenkrijgen dan we verbruiken. Alle energie die we niet gebruiken, wordt deels opgeslagen. Deze reserves kunnen we mooi gebruiken als onze energie dreigt op te raken.

Lichaam overbelasten

Blijven we te veel eten, dan worden die reserves groter en groter. En dus worden we steeds dikker en raakt ons lichaam overbelast of zelfs uitgeput. Hierdoor kunnen processen verstoord raken en loop je risico op aandoeningen zoals diabetes type 2. Hoe dat werkt? Daarvoor moeten we kijken naar ons spijsverteringssysteem.

Koolhydraten worden omgezet in suiker

Ons lichaam zet met behulp van het hormoon insuline, koolhydraten om in glucose oftewel suiker. Insuline wordt aangemaakt in de alvleesklier. Via het bloed worden de lichaamscellen voorzien van glucose en krijgen we energie. Glucose is brandstof voor ons lichaam, dus heel belangrijk. Maar krijgen we te veel brandstof binnen, dan raakt ons lichaam ontregeld.

Bloedsuikergehalte

Na iedere maaltijd of snack wordt er insuline afgegeven zodat de glucose via ons bloed de lichaamscellen bereikt. Dat zorgt voor een bloedsuikerstijging, die vervolgens weer rustig aan daalt. Je lichaam zoekt continu naar een balans. Een ander hormoon, glucagon, slaat een deel van de glucose op in je lever en spieren. Zo heb je altijd een voorraadje als je bloedsuikergehalte laag is.

Bij mensen met diabetes is dit proces verstoord. Het lichaam maakt dan geen insuline meer aan of reageert niet goed op insuline. Hierdoor blijft de glucose in het bloed en wordt het bloedsuikergehalte te hoog.

Buikvet vergroot de kans op diabetes

Ook kunnen lichaamscellen ongevoeliger worden voor insuline. De lichaamscellen nemen dan minder glucose op waardoor het bloedsuikergehalte hoog blijft. Dit komt veel voor bij mensen met overgewicht. Vooral buikvet vergroot de kans op diabetes type 2. De alvleesklier probeert meer insuline aan te maken, maar kan de vraag niet aan en raakt uitgeput.

De bloedvaten kunnen op de lange termijn beschadigen waardoor mensen met diabetes meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Ook nierziekten en slechtziendheid kunnen veroorzaakt worden door diabetes. Vaak worden medicijnen voorgeschreven om diabetes te behandelen, maar je kunt ook zelf proberen om er weer vanaf te komen. Dat kan echt!

Wat kun je doen om diabetes te voorkomen?

–       Afvallen, 5 tot 15% afvallen kan al een verbetering opleveren van de bloedsuikerwaarden, de insulinegevoeligheid van de cellen, het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk.

–       Meer bewegen

–       Geen snelle suikers en meer langzaam verteerbare, vezelrijke koolhydraten eten zoals volkoren producten, groenten, zilvervliesrijst, bonen en peulvruchten.

–       Yoghurt hangt samen met een verlaagd risico op diabetes type 2.

–       Geen frisdrank of vruchtensap. Fruit alleen eten, met schil.

–       Koolhydraten over de hele dag verdelen, zo kan het lichaam de koolhydraten beter verwerken.

–       Niet roken

–       Matig met alcohol en drink geen bier of sterke drank.

Wilt u succesvol afvallen? Start dan met het Precon dieet!

✓ 2 miljoen tevreden klanten ✓ wetenschappelijk bewezen ✓ lekkerste getest