Altijd honger? Dit kan je eraan doen!

Altijd honger? Dit kan je eraan doen!

Heb jij altijd honger? En denk je dat dit hongergevoel is aangeboren en je er daarom niks aan kunt doen? Dan hebben we goed nieuws. Het is niet aangeboren en je kunt er wel iets aan doen. Namelijk door de afgifte van het hongerhormoon ghreline te reguleren. Hoe je dat doet? Lees snel verder.

Zonder het hongerhormoon ghreline zouden we misschien wel uitsterven. Het zorgt er namelijk voor dat we een hongergevoel ervaren waardoor we gaan eten. En zonder honger eten we niet en gaan we dood. Maar geeft ons lichaam te veel ghreline, dan blijven we eten en worden we dik. We moeten dus op zoek naar de juiste balans.

Hoe werkt het hongerhormoon ghreline?

Ghreline wekt niet alleen een hongergevoel op, maar heeft ook invloed op de aanmaak van groeihormoon en regulatie van insuline. Het hormoon wordt afgescheiden door de maagwand, wanneer de maag leeg is. Wanneer je dus voedingsstoffen eet die snel worden verteerd, wordt er ook snel weer ghreline geproduceerd om de hersenen het signaal ‘honger’ te geven.

Eet langzaam verteerbaar voedsel

Zoals hierboven al uitgelegd, produceert de maag ghreline wanneer die leeg is. Eet daarom voeding die langzaam verteert en die boordevol belangrijke voedingsstoffen zit, zoals:

– Complexe koolhydraten: volkoren graanproducten, zilvervliesrijst, peulvruchten en bonen

– alle soorten groenten, vooral de soorten die rijk zijn aan vezels zoals spinazie en broccoli.

– eiwitten: vis, mager vlees, ei, noten, zaden en pitten.

Voorkom slaapgebrek

Mensen die te weinig slapen maken meer ghreline aan en minder leptine. Leptine is het honger remmende hormoon. Mensen met een slaapstoornis hebben daardoor een grotere kans om aan te komen.

Vermijd zout, vet en suikerrijk eten

Vooral de combinatie van deze drie smaakmakers zijn een gevaar. Ze prikkelen namelijk onze hersenen om er meer (te veel) van te eten. Hierdoor luisteren we niet goed naar onze maag, die met de afgifte van ghreline probeert te vertellen dat we vol zitten.

Volgens een onderzoek van de University of Cincinnati zou verzadigd vet je hersenen het signaal geven om de vetten op te slaan. Hierdoor neemt het hormoon ghreline toe, terwijl je maag nog niet leeg is. Dit zou niet gebeuren bij het eten van onverzadigd vet.

Betere concentratie met een lege maag

Misschien dacht jij het tegendeel, maar werken of studeren met een lege maag gaat echt beter. Ghreline heeft namelijk invloed op het geheugen en de leervaardigheid.