Gezond brood: welke soort moet je kiezen?

Gezond brood: welke soort moet je kiezen?

Tegenwoordig doen allerlei mythes de ronde over brood, en dan vooral over de vraag of het al dan niet past in een gezond dieet. Speltbrood zou gezonder zijn dan tarwebrood, wit brood zou een dikmaker zijn en voor de gluten in brood moet je ook al oppassen … Wat is er allemaal van aan? Is brood gezond en zo ja, welke soort moet je kiezen als je belang hecht aan gezonde voeding en een lichaam in balans? Enkele vragen … én antwoorden.

Is brood gezond?

Het antwoord op deze vraag is een volmondige ja. Laat je niets wijsmaken: brood is al eeuwenlang een basisproduct voor de mens, dus zo ongezond kan het toch niet zijn?  Dagelijks een paar sneetjes brood eten wordt zelfs aangeraden door voedingsdeskundigen. Waarom? Voornamelijk omdat brood in verhouding tot het aantal calorieën (ongeveer 85 kcal per sneetje) weinig vet en een heleboel gezonde voedingsstoffen bevat.

Er zijn zoveel broodsoorten … Welke is het gezondst?

Dat is een makkelijke. Hoe meer er van de volledige graankorrel in het brood verwerkt is, hoe gezonder het brood. Volkorenbrood is een topper, omdat het meer essentiële voedingsstoffen bevat dan wit brood, dat gemaakt is van geraffineerde bloem. Geraffineerd betekent dat er veel van de oorspronkelijke tarwekorrel verloren is gegaan tijdens het productieproces. Als je gezond wil eten, vermijd je dus beter wit brood en andere geraffineerde producten zoals croissants, sandwiches of koffiekoeken. Die bevatten veel vet en suiker, en leveren nauwelijks voedingsstoffen waar je lichaam iets mee kan. Volkoren-, spelt- of roggebrood daarentegen bevatten vezels, vitaminen en mineralen: stoffen die langzaam door het lichaam opgenomen worden en je voor langere tijd van energie voorzien. In tegenstelling tot de snelle, geraffineerde suikers die voor onaangename energiepieken en –dalen zorgen.

Ontbijten met brood: een goed idee?

Een uitstekend idee zelfs! Wie ontbijt met enkele sneetjes brood, begint de dag gezond. Let wel op met broodbeleg: een boterham dik besmeren met speculoos- of chocopasta is natuurlijk niet de beste keuze. Wil je toch graag zoet op je brood? Beleg je ochtendlijke boterham dan eens met geprakte banaan, of een dun laagje magere plattekaas en verse aardbeien. Liever hartig broodbeleg? Ook dan zijn er gezonde opties. Mager kippenwit of gerookt rundsvlees, bijvoorbeeld. Of een hardgekookt eitje, afgewerkt met verse peterselie of bieslook: lekker en gezond.

En wat nu met gluten in brood, zijn die écht ongezond?

Een glutenvrij dieet wordt de laatste tijd – onder meer door Hollywoodcelebs als Miley Cyrus – gepromoot als een manier om gezonder te leven en af te slanken. Maar zijn gluten echt ongezond? Het juiste antwoord is: neen, gluten zijn niet ongezond. Behalve wanneer je last hebt van een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. In dat laatste geval kan je maag-darmstelsel de gluten die in brood – maar ook in pasta en tal van andere koolhydraatrijke producten – zitten, niet verteren en moet je noodgedwongen overstappen op een glutenvrij dieet. Als je lichaam wel ‘glutenbestendig’ is, is er geen enkele reden om koolhydraatproducten die gluten bevatten, zoals brood, te vermijden.