Beperk het risico op diabetes type 2 met een gezonde leefstijl

Beperk het risico op diabetes type 2 met een gezonde leefstijl

Jaarlijks wordt er op 14 november extra aandacht gevraagd voor diabetes, want dan is het Wereld Diabetes Dag! Diabetes mellitus of suikerziekte is een chronische, ongeneeslijke aandoening die 8% van de volwassen Belgen treft. Bij diabetes kunnen de suikers uit de voeding onvoldoende opgenomen worden in de cellen om daar als energiebron te dienen. In 90% van de gevallen gaat het om diabetes type 2, terwijl we de symptomen hiervan gedeeltelijk zelf in de hand hebben…

Wat is het verschil tussen diabetes type 1 & type 2?

Even kort een woordje uitleg over de twee meest voorkomende vormen van diabetes. Diabetes type 1 is een insuline-afhankelijke diabetes en is een auto-immuunaandoening. Dit wil zeggen dat wanneer je diabetes type 1 hebt, je afweersysteem zich tegen de eigen cellen keert. Hierdoor maakt het lichaam geen insuline aan. De exacte oorzaak van diabetes type 1 is niet bekend, maar begint met een erfelijke aanleg. Diabetes type 1 ontstaat bij kinderen of jongvolwassenen en kan niet voorkomen worden.

Bij diabetes type 2 is het anders. Deze ontstaat meestal op oudere leeftijd en naast een erfelijke factor, speelt hier ook overgewicht en een ongezonde leefstijl een rol.

Risico op diabetes type 2

Er zijn mensen die nu eenmaal extra risico lopen op het ontwikkelen van diabetes type 2. Een groot deel van de risicofactoren kan je niet vermijden, maar je hebt ook een deel zelf in de hand. In 80% van de gevallen diabetes type 2 gaat het namelijk om mensen met overgewicht of obesitas. Het grootste risico zit daar bij mensen met een té grote buikomtrek. Daarnaast lopen mensen met het metabool syndroom, een chronisch stofwisselingsprobleem, ook meer kans op deze vorm van diabetes. Als laatste werken onvoldoende lichaamsbeweging en ongezonde voeding diabetes type 2 ook in de hand.

Risico op diabetes beperken

Natuurlijk zijn er meer risicofactoren die de kans op diabetes type 2 verhogen. Toch heeft één derde van de mensen niet door dat ze aan diabetes lijden. Het is belangrijk dat je regelmatig je bloedglucosespiegel laat testen om uit te sluiten dat je diabetes hebt. Daarnaast beperk je het risico op diabetes type twee door vitaal te leven, gezond te eten en voldoende te bewegen!