Laat je niet misleiden door je brein – 7 onverwachte dikmakers

Laat je niet misleiden door je brein – 7 onverwachte dikmakers

Ons brein werkt nog als vroeger

Wanneer we calorierijk voedsel eten worden in de hersenen stoffen aangemaakt die het beloningssysteem activeren. Deze stoffen, de zogenaamde neurotransmitters, zijn onder andere dopamine en opioïden. Dit mechanisme hielp ons vroeger overleven, want door die positieve ervaring met calorierijk voedsel, verhongerden niet. Ons brein werkt nog steeds zo, bijvoorbeeld als we junkfood eten, alleen werkt het nu in ons nadeel. Want er is altijd en overal calorierijk eten en als we daar altijd aan toegeven, worden we te dik.

Wat betekent dat nu?

Allereerst het slechte nieuws: behalve junkfood zijn er nog veel meer voedingsmiddelen die als drugs werken in onze hersenen en het signaal geven er meer van te willen eten. Het goede nieuws is: we weten welke voedingsmiddelen dat zijn, dus moeten we ze zoveel mogelijk vermijden.

 7 x hoe jouw hersenen je misleiden en hoe je dat kunt voorkomen

  1. Toast en crackers – misleiding in het kwadraat

Wie houdt er niet van een knapperige cracker of toast voor het ontbijt, belegd met jam of als hartige snack met kaas. Vooral de lichte (witte) varianten misleiden de hersenen. Waarom? Omdat de meeste toastjes en crackers gemaakt zijn van wit tarwemeel en dat is een snelle koolhydraat, oftewel snelle suiker. Het levert snel en voor een korte tijd veel energie. Licht toastbrood (of licht brood) zorgt voor een piek in onze bloedsuikerspiegel. Ons brein denkt: “Mooi, ik krijg veel energie. Het deel wat ik niet direct nodig heb, sla ik op in mijn vetreserves voor als ik straks niets meer krijg.” Maar omdat wit tarwemeel weinig vezels bevat en makkelijk te verteren is, daalt de bloedsuikerspiegel ook weer snel. Door die daling krijgen je hersenen het signaal ‘honger’ en willen ze het liefst weer snelle suikers. Gebruik daarom altijd de volkoren variant!

  1. Mueslirepen – klein, maar oh jee…

Dacht je dat mueslirepen gezond zijn? Helaas, niets is minder waar. Ze bevatten transvet (overigens bijna alle bewerkte producten). Dit type vet is vooral schadelijk voor ons lichaam, omdat het het slechte cholesterol verhoogt. Hierdoor neemt het risico op een hartaanval, beroerte en diabetes toe. Wanneer we dit eten willen onze hersenen altijd meer, dus pas op!

Blijf uit de buurt van bewerkte voedingsmiddelen. Er bestaat overigens één uitzondering: de knapperige repen van Precon bevatten natuurlijk geen transvetten!

  1. Verpakkingsgrootte – XXL-verpakkingen saboteren een gezond dieet

Misschien weet je het nog wel; vroeger woog een pakje snoep maximaal 57 gram. Tegenwoordig zijn er zakken van 500 gram! Hetzelfde geldt voor chips zakken. De grootste verpakkingen bevatten 300% meer inhoud dan vroeger. Op zich is dat geen probleem, maar die portiegroottes hebben een enorme invloed op ons eetgedrag. Hoe meer er in zit, hoe meer we ervan eten. Dat geldt ook voor ons bord, hoe meer erop ligt, hoe meer we eten. Dus kies altijd voor de kleine verpakking. Je lichaam, en met name je slanke lijn, is je dankbaar!

  1. Medicatie – goede pillen, slechte pillen

Gelukkig hebben we antibiotica die ons helpen om ziekteverwekkende bacteriën te bestrijden. Veel minder goed is dat antibiotica ook nuttige bacteriën vernietigen – bijvoorbeeld in onze darmen. Jouw darmflora kan als gevolg van een antibioticabehandeling worden verstoord. Zo’n disbalans kan van invloed zijn op lichaamsprocessen – waaronder de hormoonregulatie in de hersenen die onze eetlust en verzadiging coördineren. Je doet er verstandig aan om na een antibioticakuur je darmflora te ondersteunen. Daarvoor zijn verschillende behandelingen. Vraag je arts om advies.

  1. Stress – een belasting voor je dieet

Stress put het lichaam uit. Ook de grijze cellen. Als het de hersenen niet lukt om voldoende voedingsstoffen uit het lichaam te halen in perioden van stress, wordt de eetlust beïnvloed door verschillende neurotransmitters. Hierdoor eten we meer en komen we aan. Ervaar je veel stress? Let dan extra op wat je eet en hoeveel je eet. Probeer ook rustig te eten en op je ademhaling te letten. Diep inademen en rustig uitademen kan al helpen de stress te verminderen. Ook helpt het om een rondje te lopen en het hoofd leeg te maken.

  1. Weinig slaap – dan val je alleen af in je dromen

Slecht nieuws voor alle nachtbrakers en korte slapers: degenen die 5 of minder uren per nacht slapen, hebben een 50% meer kans op overgewicht. Bovendien hebben mensen die minder dan zes uur per nacht slapen de neiging om meer vet rond de buik op te slaan dan degenen die acht tot negen uur per nacht slapen. Wanneer je te weinig slaapt maken de hersenen minder van het hormoon leptine aan, het hormoon wat aangeeft dat je vol zit. Tegelijkertijd is er een grotere hoeveelheid van het hormoon ghreline, die geeft de hersenen het signaal ‘honger’. Zorg daarom voor voldoende nachtrust en leg snacks en lekkers buiten handbereik.

  1. Lawaai en hard geluid – ware dikmakers

Wil je afvallen? Gun jezelf dan wat rust en stilte. Zweeds onderzoek heeft een verband aangetoond tussen geluidsniveaus en tailleomtrek. Als het geluid met vijf decibel toeneemt, neemt de middelomtrek toe met 1,5 centimeter. Dat komt doordat er in ons brein meer stresshormonen, vooral cortisol, vrijkomt bij veel lawaai. En stress is een dikmaker, zoals je eerder al kon lezen.

Kortom, we kunnen onze brein beïnvloeden zodat we ons niet laten verleiden tot overeten.

Tijdens en na het dieet kunt u onze recepten gebruiken om een gezonde en smakelijke maaltijd te koken van ongeveer 600 kcal. Zo ben je je hersenen te slim af!

We wensen je veel plezier!