Tips om het voortdurende snoepen te vermijden

Tips om het voortdurende snoepen te vermijden

Een sandwich op weg naar kantoor, een chocoladereep tijdens het werk, koekjes tijdens het telefoneren en chips bij het televisiekijken – al deze zaken hebben niets te maken met honger of genot, maar zijn simpelweg slechte gewoontes. Gelukkig kunt u ze afleren.

Hoe komt het eigenlijk dat iemand voortdurend snacks kan eten maar zich toch nooit verzadigd voelt? Heel eenvoudig: wat men als extraatje verorbert, wordt door het bewustzijn nauwelijks als eten geregistreerd. Daardoor krijgt men ook geen verzadigingsgevoel. Hoewel ons lichaam slim genoeg is om honger en verzadiging te reguleren, hebben we dit door de veranderende eetgewoontes toch verleerd. Dit is de belangrijkste oorzaak voor overgewicht.

Snel iets eten in plaats van samen aan tafel?

Terwijl vroeger regelmatige, gezamenlijke maaltijden de spreekwoordelijke dagelijkse kost waren, wordt eten in sneltempo vandaag de dag als normaal beschouwd. Het probleem: een grote maaltijd stuurt sterke verzadigingssignalen naar de hersenen, terwijl kleine snacks dat niet doen. Op die manier neemt men meer calorieën op dan het lichaam werkelijk nodig heeft. Mensen met overgewicht weten dus vaak niet meer hoe het voelt om honger te hebben of verzadigd te zijn. Maar er is goed nieuws: dit kan men opnieuw aanleren. Probeer gewoon consequent te letten op de volgende zaken: Wanneer en waarin heb ik trek? Is het enkel eetlust? Wanneer ben ik verzadigd? Wie naar zijn lichaam leert luisteren, kan de opname en het verbruik van voedingsstoffen opnieuw in evenwicht brengen. Vooral in het begin zijn gezonde en evenwichtige maaltijden belangrijk – want wanneer het lichaam juist wordt gevoed, verlangt het vaak vanzelf naar evenwichtige maaltijden en vermindert de zin in snacks.

Terug naar het natuurlijke verzadigingsgevoel

Hier volgen een paar eenvoudige regels om het honger- en verzadigingsgevoel te trainen:

Plan wat u eet.

Vooral in het begin moet u uw maaltijden precies plannen. Denk vooraf na wat u wil eten, wat u daarvoor moet kopen en hoe lang de bereiding van de maaltijd duurt.

Doe inkopen op een doordachte manier.

U doet het best slechts één tot twee keer per week inkopen, liefst met een boodschappenlijstje. Belangrijk: ga nooit winkelen met een lege maag.

Eet op regelmatige tijdstippen.

Probeer steeds op min of meer hetzelfde tijdstip te eten. Dit gebeurt het best drie keer per dag met vier tot zes uur pauze tussendoor. U zult ervan versteld staan hoe snel u opnieuw een verzadigingsgevoel krijgt.

Drink voor het eten een glas water.

Een glas mineraalwater of een caloriearme soep voor het eten geeft u reeds een licht verzadigingsgevoel. Studies hebben aangetoond dat men daarna automatisch 10 procent minder calorieën tot zich neemt.

Geniet op een bewuste manier.

Nuttig uw maaltijd altijd al zittend en aan tafel. Perfecte aanvulling: een levendige conversatie of uw lievelingsmuziek. Zo blijft het eten langer in het bewustzijn en houdt het verzadigingsgevoel langer aan.

Vergeet niet: ook het oog eet mee.

Het zien van een grote portie – bv. extra caloriearme garneringen – beïnvloedt het verzadigingsgevoel op een positieve manier. Indien er daarentegen te weinig op uw bord ligt, stellen de hersenen zich vooraf al op een extra portie in. Wees toch voorzichtig bij menu’s die uit meerdere gangen bestaan of maaltijden in buffetvorm – in dat geval eet men meestal te veel.

Neem uw tijd.

Het duurt 20 minuten vooraleer het lichaam verzadiging detecteert. Dit geldt ook voor het bewustzijn, dat evenveel tijd nodig heeft om het voedsel als een heerlijke maaltijd waar te nemen. Blijf dus minstens zo lang aan de eettafel zitten en ontspan u daarbij.

Leg geen knabbelvoorraad aan.

Krijgt u ondanks dit alles geen verzadiginsgevoel? Zoek dan uit waarom.

Stel uzelf de vraag of het werkelijk enkel het voedsel is dat voor een onverzadigd gevoel zorgt, en schrijf uw gedachten ook liefst op. Ook een eetdagboek kan duidelijkheid scheppen: noteer precies wanneer u wat eet en welke gevoelens daarmee gepaard gaan. Wanneer u regelmatig last hebt van eetbuien en uw persoonlijke levenskwaliteit daaronder lijdt, bespreekt u dit het best met een dokter die u vertrouwt.